Jezero Abesinija

Jezera Abesinia i Trstenik I, II, III su jezera koja su nastala 70 – tih godina kao rezultat vađenja šljunka za izgradnju autoceste Zagreb – Lipovac.

Opis jezera

Jezero Abesinija je još uvijek u eksploataciji i njezin se oblik mijenja.

To je najveće jezero na našem ribolovnom području i zauzima oko 15 ha sa prosječnom dubinom od četiri metara , ali ti podaci se mijenjaju. Nalazi se u između mjesta Otok Nardski i Otok Svibovski cca 17 kilometara od centra Dugog Sela i nekih 11 kilometara od izlaza s autoputa u Rugvici. Trenutno je nepravilnog okruglog oblika.

Jezero je sa istočne i  sjevero –istočne strane pliće dok su ostali dijelovi vrlo nervnog dna gdje ima dosta sprudova, otočića i rupa. Dno je većinom prekriveno šljunkom i pijeskom sa vrlo mnogo lomova.

U ljetnim mjesecima kada padne vodostaj ti sprudovi javljaju se kao otočići na površini vode. U jezeru ima vodene trave ali ne pretjerano. Vodostaj varira i diktiran je vodostajem rijeke Save tako da razlike mogu biti i do 2 metra.

Za neki ozbiljniji ribolov treba upoznati jezero i naći sprudove na dubini do 2-3 metra i na njima raditi bazu za ribolov hranjenjem i uspjeh sigurno neće izostati. Ta voda je vrlo zanimljiva jer ima dosta bijele ribe i babuške, te šarana, štuke i soma koji se tu prirodno mrijeste.

Voda u jezeru je dobre kakvoće ali zbog plivajućeg bagera koji se nalazi na jezeru i vadi šljunak iz dubine jezera ono zna biti zamućeno što ne utječe na ribolov.

Jezero je sa obraslo obalnim grmljem i drvećem na stranama kojima je obala starija dok oni dijelovi jezera koji se koriste za eksploataciju su relativno pusta. Sa sjeverne strane graniči sa privatnim posjedima  a na sjevero-zapadnoj strani se nalazi većina strojeva za vađenje šljunka. Sa Zapadne strane nalazi se šljunčana cesta koja ide do nasipa na južnoj strani jezera i nastavlja kraj nasipa sve do jezera Trstenik IV, III,II do IGM Šljunčare. Sa istočne strane nalaze se privatni posjedi i livade a malo dalje nalazi se cesta i naselje Struga Nardska. Najbolji uvjeti za ribolov protežu se od polovice jezera prema istoku, a najbolje vrijeme za lov su ljetni mjeseci navečer i noću.

U ljetnim mjesecima zna se loviti šaran, som i štuka te bijela riba , a u jesenskim i zimskim periodima na jezeru nalazimo dosta ribiča  u lovu na štuku i soma.

Poribljavanje

Jezero se od 2010. godine redovito poribljava ali je najveće prirodno mrjestilište na našem ribolovnom području.

Vrste riba koje obitavaju u jezeru

Definitivno najviše ima uklije,babuške i patuljastog somića koji naročito u večernjim satima zna biti prava pošast za mamce.

Nadalje ima štuke, soma i grgeča od grabežljivaca, te crvenperke, žutooke i šarana (vretenca) kojih se može uloviti veličine dlana što dokazuje da se ovdje mrijesti, zatim sunčanica a zna se zaletjeti klen, plotica i diver.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.