Jezero Ciglana II

Jezera Ciglana I i II su matične vode ŠRD“Dugo Selo“ pokraj kojih se nalazi Ribolovni dom te se tu održavaju većina aktivnosti koje provodi naše ŠRD. Od centra Dugog Sela udaljena su cca 3 km.

Opis jezera

Jezero Ciglana II nastalo je sredinom 70 – tih godina također kao rezultat iskapanja gline za potrebe obližnje ciglane, ali u funkciju ribolovne vode stavljeno je prvim poribljavanjem polovinom 1982 godine. Okruglog je oblika. Površina mu je oko 3,5 ha, a prosječna dubina 3 metra. Sa sjeverne strane graniči s jezerom Ciglana I i starom Ciglanom, sa zapadne strane proteže se prometnica Dugo Selo – Rugvica, sa južne strane se proteže nasip kanala Črnec, a sa istočne ide kanal Puhovec.

U sredini jezera se nalazi otok od kojeg prema istoku, sjeveru i jugu se proteže potopljeno grmlje i tu je voda dubine 1,5 do 2 metra. Po slobodnoj procjeni to grmlje zauzima četvrtinu jezera i to je prirodan zaklon za svu ribu i idealno mjesto za mrijest. Uzimajući u obzir da je taj dio prekriven finim muljem u ljetnim mjesecima taj dio prekriju vodeni crvići Vers de vase koji su prirodna riblja hrana tako da po danu riba tamo traži hranu i većina ih je u granju gdje se veselo proćakaju te tek navečer izlaze van iz granja.

Istočna te sjevero-istočna i jugo-istočna strana jezera je plitka (do 2 metra), grmlje se proteže na 15 – tak metara od obale dok je zapadna te jugo-zapadna i sjevero-zapadna relativno dosta duboka 5 – 8 metara (na mjestima i dublja) sa vrlo zanimljivim platoima. Jezero je cijevima i rešetkom povezano s jezerom Ciglana I te se preko njih i ispusnog ventila na Ciglani I regulira nivo vode u jezeru. U ljetnim mjesecima jezero zna zarasti u travu (zvana vodena kuga ) koju su amuri u zadnjih dvije tri godine odlično držali pod nadzorom ( znali smo imati velikih problema vezanih sa travom tako da smo ,da spriječimo zijev ribe, u vodu raspršivali vapno)

Najveća opasnost za jezero je isto kao i za jezero Ciglanu I a to je kanal Puhovec. Jezero je vrlo atraktivno za ribolov i može se iskoristiti za natjecateljsku stazu ( poglavito istočna strana) ali bi trebalo završiti započeti projekt nasipavanja te strane jezera jer je na mjestima širina nasipa između kanala Puhovec i jezera oko 3 metra i trebalo bi ga proširiti na minimalno 7 do 10  metra. Taj zahvat je u planu i nadamo se da će uz pomoć grada Dugo Selo i izgradnje cjevovoda za otpadne vode biti i riješen taj problem.

Na južnoj strani nalazi se uređena obala za naše ribiče invalide za koju se brine sekcija Hrvatski vitez koja radi u okviru našeg ŠRD-a te na toj strani ima svoj objekt u kojem se druže.

Poribljavanje

Jezero se svake godine poribljava sa minimalno 1000 kg konzumnog šarana i 250 kg amura sukladno Gospodarskoj osnovi.

Vrlo je zanimljiva voda za ribolov jer obiluje šaranom, amurom i štukom te bijelom ribom. U jezeru prirodno se mrijesti som i štuka te bijela riba.

U ljetnim mjesecima ima dosta patuljastog somića (manje nego na Ciglani I)

Vrste riba koje obitavaju u jezeru

U velikim količinama ima šarana, amura i štuke. Od ostalih ribljih vrsta u većim količinama ima soma, patuljstog somića, babuške (kapitalne i do 2 kg), sunčanice (japanca) i grgeča te bijele ribe prvenstveno uklie, klena, crvenperke i žutooke, jeza i divera.

Bijela riba zastupljena je sa krasnim primjercima koji narastu do prekrasnih veličina za što je sigurno zaslužan onaj Vers de vas s početka priče i granje koje im služi za skrivanje od grabežljivaca.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.