Jezero Ciglana III

Jezero Ciglana III nastalo je sredinom 90 – tih godina također kao rezultat iskapanja gline za potrebe obližnje ciglane, (kada je nestalo mterijala u iskopima na jezeru Ciglana I i II) U funkciju ribolovne vode stavljeno nakon završetka iskopa te zatvaranja Ciglane TEMPO a sa  poribljavanjem tog jezera krenulo se 2007 godine. Kvadratnog je oblika. Površina mu je oko 4 ha, a prosječna dubina 4 metra. Sa svih strana graniči sa poljima i šumarcima, a sa istočne strane proteže se prometnica Dugo Selo – Rugvica na udaljenosti od nekih 700 metara.

U jugo –zapadnom dijelu jezera nalazi se potopljena šuma i drveće, a dubina varira od istoka koje je plitko prema zapadu koje je najdublje. Po slobodnoj procjeni to grmlje zauzima četvrtinu jezera i to je prirodan zaklon za svu ribu i idealno mjesto za mrijest. Uzimajući u obzir da je taj dio prekriven finim muljem u ljetnim mjesecima taj dio prekriju vodeni crvići Vers de vase koji su prirodna riblja hrana tako da po danu riba tamo traži hranu i većina ih je u granju gdje se veselo proćakaju te tek navečer izlaze van iz granja.

. U ljetnim mjesecima jezero zna zarasti u travu (zvana vodena kuga ) koju su amuri u zadnjih dvije tri godine odlično držali pod nadzorom ( znali smo imati velikih problema vezanih sa travom tako da smo, da spriječimo zijev ribe, u vodu raspršivali vapno)

Jezero je vrlo atraktivno za ribolov i može se iskoristiti za natjecateljsku stazu (poglavito istočna strana) ali bi trebalo završiti projekt uređenja i nasipavanja te strane jezera Taj zahvat je u planu i nadamo se da će uz pomoć grada Dugo Selo i biti i riješen taj problem.

Poribljavanje

Jezero se svake godine poribljava sa minimalno 500 kg konzumnog šarana i 250 kg amura sukladno Gospodarskoj osnovi.

Vrlo je zanimljiva voda za ribolov jer obiluje šaranom, amurom i štukom te bijelom ribom. U jezeru prirodno se mrijesti som i štuka te bijela riba.

Vrste riba koje obitavaju u jezeru

U velikim količinama ima babuške, šarana, amura i štuke. Od ostalih ribljih vrsta u većim količinama ima sunčanice (japanca) štuke te bijele ribe prvenstveno uklie, klena, crvenperke i žutooke, jeza i divera.

Bijela riba zastupljena je sa krasnim primjercima koji narastu do prekrasnih veličina za što je sigurno zaslužan onaj Vers de vas s početka priče i granje koje im služi za skrivanje od grabežljivaca.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.