Jezero Trstenik I

Jezera Trstenik I, II, III i Abesinia  su jezera koja su nastala 70 – tih godina kao rezultat vađenja šljunka za izgradnju autoceste Zagreb – Lipovac.

Opis jezera

Jezero Trstenik I nastalo je iz manjeg jezerca koje je bilo na današnjoj sjevero-istočnoj strani jezera. Nalazi se u mjestu Struga Nartska cca 10 kilometara od centra Dugog Sela i nakih 5 kilometara od izlaza s autoputa u Rugvici. Okruglog je oblika i kanalom (širine 10 – tak metara i dubine oko 2 metra) je povezano s jezerom Trstenik II. Površina mu je oko 12 ha, a prosječna dubina 6 metara.

Po prosječnoj dubini koja iznosi 6 metara možemo vidjeti da je to vrlo duboko jezero sa velikom količinom vode koja se nadopunjava podzemnim izvorima kojih ima vrlo mnogo i koja se mogu prepoznati po vrlo hladnoj vodi na mjestima izvora gdje i u najtoplijim danima ostaju hladnija mjesta od ostatka jezera. Dno je većinom prekriveno šljunkom i pijeskom sa vrlo mnogo lomova i prijelaza iz plitkog u vrlo duboko te sa mnogo plitkih sprudova. U ljetnim mjesecima ti sprudovi i plići dijelovi jezera obrastaju u vodenu travu gdje se riba mrijesti i skriva. Vodostaj varira i diktiran je vodostajem rijeke Save tako da razlike mogu biti i do 2 metra. Za neki ozbiljniji ribolov treba upoznati jezero i naći sprudove na dubini do 3 metra i na njima raditi bazu za ribolov hranjenjem i uspjeh sigurno neće izostati. Ta voda je vrlo zanimljiva šaranašima u natjecateljskom pogledu te smo imali dosta kontakata s njihove strane, ali da bi se to provelo u djelo potrebni su veći zahvati na jezeru, koji bi trebali sadržavati uređenje obale, uspostavljanje danonoćne kontrole vode, poribljavanje velikom količinom šarana i amura , preradu Gospodarske osnove i Statuta društva , zapošljavanje minimalno dva djelatnika koja bi se brinula o tim jezerima, uspostavljenje čvrste granice sa okolnim vlasnicima , zatvaranje kanala između jezera Trstenik I i II i još  dosta toga, tako da trenutno nemamo mogućnosti da se to provede u djelo. Voda u jezeru je izvrsne kakvoće te u ljetnim mjesecima na njoj, iako je kupanje zabranjeno nalazimo mnogo kupača.

Jezero je sa svih strana obraslo obalnim grmljem i drvećem. Sa sjeverne strane graniči sa privatnim posjedima (oranicama i plastenicima), s istočne strane proteže se seoska cesta koja dalje produžuje za nasip i dalje, s južne strane proteže se nasip a sa zapadne strane je jezero Trstenik II i prostor IGM šljunčare. Na jezeru često bilježimo ulove šarana i preko 20 kg te ostalih riba u fantastičnim mjerama.

U ljetnim mjesecima zna se dobro loviti šaran, som i štuka i bijela riba , a u jesenskim i zimskim periodima na jezeru nalazimo dosta ribiča  u lovu na štuku, grgeča i smuđa

Poribljavanje

Jezero se svake godine poribljava sa minimalno 1000 kg konzumnog šarana i 500 kg amura sukladno Gospodarskoj osnovi.

2012 godine u jezero je ubačeno 200 kg mlađi smuđa cca 200 – 250 grama

U jezeru prirodno se mrijesti šaran, štuka i smuđ  te bijela riba. Meni osobno ova voda je zanimljiva baš po tom smuđu koji ovdje nije rijedak i mogu se loviti prekrasni primjerci.

U ljetnim mjesecima ima patuljastog somića koji nekad zna zadavati glavobolje ali nije tako naporan pa se može slobodno loviti sa svim mamcima za šarana.

Vrste riba koje obitavaju u jezeru

U većim količinama ima šarana, štuke, smuđa. Od ostalih ribljih vrsta u ima dosta patuljstog somića, babuške, sunčanice (japanca), grgeča, amura, soma te bijele ribe prvenstveno crvenperke(nisu rijetke preko pola kile) uklie, klena, žutooke , divera. Zna se uloviti pokoja plotica, jez, te nerijetko linjak i zlatni karas koji je u našim krajevima skoro izumro (ima ga još jedino u Starom Črncu).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.