Ribički dom

Stari Ribički dom izgrađen je 1968 godine od drvenih oblica i uništen je u požaru (21.09.1991.) godine do temelja te je na istom mjestu iste 1991. godine sagrađen novi dom koji je nadograđivanjem i potrebama koje su se pojavile poprimio današnji oblik. Prostorije ŠRD-a nalaze se na katu objekta i ulaz mu je s istočne strane dok je prizemlje iznajmljeno za ugostiteljski objekt koji od 2000. godine vodi obitelj Bunčić pod nazivom „Ribarska koliba“. Ispred i iza objekta nalazi se park koji je posađen 08. 05. 1982. godine pod nazivom „Park ribolovaca“

Terasa i asfaltiranje prilazne ceste napravljeno je krajem 2002. i početkom 2003. godine. Nova fasada stavljena je krajem 2007. godine te je u planu izgradnja novog spremišta sa sjevero-istočne strane.

Nadstrešnica u parku istočno od doma napravljena je sredinom 80-tih godina.

Statut društva u potpunosti je izrađen 08. svibnja 1982. godine. Te iste 1982 godine izgrađena je betonska brana u donjem dijelu jezera Ciglana 1 i kanala Puhovec i položen je električni kabel.

Prvu izmjera naših jezera Ciglana 1 i 2 je napravljena 1983. godine, a 1987 jezera su upisana kao vlasništvo ŠRD ” Jedinstvo” Dugo Selo,(danas ŠRD „Dugo Selo“ od  a zadnjom izmjerom 1993. godine izvršena je zadnja izmjera i utvrdile su se granice vlasništva.

2007. godine postavljena je žica sa zapadne strane jezera cijelom dužinom granice sa starom ciglanom te je trenutno u tijeku izrada Elaborata uređenja jezera Ciglana I i II kojeg financira Ministarstvo sporta i turizma. Elaborat je u cijelosti prihvaćen te se vidi napredak u ponudi i izgledu jezera. Uređeno je dječje igralište, nadstrešnica za održavanje raznih manifestacija, sjenica za odmor i opuštanje, veliki parkirališni prostor, velika pečenjara sa ražnjevima i roštiljem te preko 20 klupica i stolova za sve posjetioce. U daljnjem planu je izrada šetnice oko jezera Ciglana 1.

Ne zna se točan datum iskopa jezera Ciglana 1, ali zna se da se jezero počelo kopati poslije 2 svjetskog rata te da je ono postojalo od samog osnutka društva, a jezero Ciglana 2 iskopano je krajem sedamdesetih godina , a prvo poribljavanje i stavljanje jezera u funkciju bilo je polovinom 1982. godine. Današnja popularno nazvana “Kazićeva graba” i mrjestilište koje je kasnije postalo “Ekonomski ribnjak” iskopani su 1983. i 1984. godine velikom zaslugom “Javnog vodoprivrednog poduzeća Dugo Selo” i gospodina Kazić Mahmuta po kojem je graba i nazvana.

Jezera Siromaja , Trstenik i  Abesinija iskopana su sedamdesetih godine za potrebe  nabavke materijala za izgradnju   Autoceste.

Društvo je kao svoj zaštitni znak na značajnim dokumentima od kojih je jedan i  diploma društva uvijek imalo sliku stare Martinske crkve iz 1209 godine koja je povijesni simbol Dugog Sela i koja se nalazi na grbu grada Dugog Sela. Izrađena je i zastava društva za koju nemamo podataka kada je izrađena ali znamo da ju je izradila gospođa Nevenka Novak, ali ta je zastava izgorjela u požaru te je ovu zastavu koju imamo izradila gospođa Marija Brezovec koja u sebi nema povijesne crkve.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.