Rijeka Sava

Rijeka Sava proteže se južno od grada Dugo Selo na nekih cca 10 km od centra Dugo Selo i granična je voda našeg ribolovnog područja s južne strane. Naše ribolovno područje obuhvaća lijevu obalu od granice s općinom Ivanja Reka (od nadvožnjaka auto ceste Zagreb – lipovac) i proteže se nizvodno 32 km sve do granice sa Ivanić Gradom to jest do brane kanala Lonja – Strug u mjestu Prevlaka.

Opis rijeke

Rijeka Sava u našem dijelu je vrlo atraktivna cijele godine te je posjećuju ribiči s raznih krajeva jer pruža nezaboravne ribičke užitke i drilove.

Bistrina vode puno se popravila od stavljanja u funkciju kolektora za otpadne zagrebačke vode (kanal ulazi u Savu na oko 500 metra od naše granice to jest od nadvožnjaka). Taj otpadni kanal je uvjerljivo najveći zagađivač rijeke Save na širem području te je prije , a djelomice i sada, (kolektor se najvjerojatnije tijekom vikenda isključuje jer jedino to može biti uzrok da je voda tijekom vikenda i praznika bitno zagađenija nego radnim danima) glavni uzrok kvalitete vode u rijeci Savi. Kvaliteta vode je u najmanju ruku upitna, (znam ljude koji već godinama jedu ribu ulovljenu na Savi i još uvijek dolaze na ribolov), ali ono što ona daje ne može se opisati riječima jer tamo žive nemani od riba i jedan posjet uz malo sreće može vam ostati u trajnom sjećanju.

U ovom području rijeka ima mnogo rukavaca, zaljeva, limana, kanala, otoka i ostalog što prirodno zadržava ribu. Najatraktivnija mjesta su odmah ispod nadvožnjaka, kraj kanala otpadnih voda, između mjesta Otok Nardski i Okunšćaka , Novaka Oborovskog, Preseke, Oborova i na samom kraju našeg ribolovnog područja Prevlaci gdje se nalazi oštar zavoj udesno.

Oni koji su lovili na Savi zanati će o čemu pričam. Ribolov na njoj zna biti takav da se u vrlo kratko vrijeme može uloviti i preko 30 kg ribe. Deverike znaju biti i preko 3 kg, žutoke, jezovi babuške  mrene i ostale ribe znaju biti fantastičnih dimenzija, a ono što je zanimljivo sve ribe su izvrsne kondicije i izgleda tako da ulovljene pružaju nezaboravne drilove.

Ono što je loša strana Save je vrlo teški pristup do obale (morate je dobro upoznati), ponekad neugodan miris koji se širi iz nje, žitko crno blato za vrijeme kišnog perioda te vodostaj koji zna narasti kad je kod nas danima vedro i bez padalina.

Unutar nasipa i toka rijeke ima velik broj baznih jama i rupa raznih veličina i dubina koje obiluju ribom a vrsta i količina zavise o godišnjem dobu i vremenu naplavljanja  rijeke Save.

Vrste riba koje obitavaju u Savi

U ogromnim količinama ima klena, žutooke, divera babuške, uklije, jeza, podusta, plotice i mrene. Od grabežljivaca tu je prvenstveno bolen, som, štuka ,smuđ i grgeč. Ako se mjesto malo pripremi tu su šarani i ostale ribe koje obitavaju u Savi.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.