Rijeka Zelina

Rijeka Zelina proteže se sjevero-istočno od grada Dugo Selo na nekih cca 5 km od centra Dugo Selo. Naše ribolovno područje počinje od spoja rječice Zeline i Kašine u Prozorju (južna strana Martin Brega) i proteže se nizvodno 8 km sve do spoja sa rijekom Lonjom nizvodno od sela Kosanovec.

Opis rijeke

Rijeka Zelina je do sredine 80 – tih godina služila za vodoopskrbu grada Dugo Selo i okolnih sela sve do dolaska magistralnog vodoopskrbnog voda iz Zagreba. Ostaci vodocrpilišta se i danas nalaze nekih 500 metara od spoja rijeke Zeline i Kašine. Voda je i danas kemijski vrlo dobre kakvoće ali se javlja problem divljeg odlaganja otpada. Rijeku Zelinu pohode ribiči za vrijeme zimskih mjeseci jer u njoj ima obilje bijele ribe i jedina je tekućica (osim Save) na našem području u kojoj se kada nigdje ne grize može dobro naloviti. Pošto je to malena rječica širine oko 6 metra (na mnogo mjesta i uža) i male dubine, dobar ulov je u mjesecima kada je povećan vodostaj (najbolje se lovi kad je vodostaj viši za 1 metar od normalnog i  kada je voda malo zamućena). Pošto ima vrlo mnogo pritoka i kanala koji se ulijevaju u nju dovoljno je i vrlo malo kiše da bi se vodostaj digao. Na Zelini se većinom lovi na mjestima koji imaju dubinu preko metra ili u rupama koje znaju biti duboke i preko 3 metra.

Dno rijeke je glinasto sa dosta potopljenog granja koje zna zadavati problema u ribolovu. Najbolji načini za ribolov pokazali su se spuštanje nizvodno na crvića, glistu ili jetrica  jer u tim vodama  caruje klen koji najbolje prima na mjestima loma, sjenovitim područjima i područjima gdje ima zaklon (vodena trava ili obalno grmlje). Za stacionarni način ribolova treba tražiti rupe ili dublja mjesta i rezultat neće izostati osobito ako se malo prihrani i baci nekoliko crvića.

Najbolja područja za ribolov nalaze se kod vodocrpilišta uzvodno 500 metara i 1,5 km nizvodno i u mjestu Božjakovina (Donje Dvorišće). Ovo je jako zanimljiva voda i vrlo rado i često odlazim na nju. Ove 2009. u 1 mjesecu poharali su je kormorani ali još uvijek se jako dobro lovi.

Vrste riba koje obitavaju u Zelini

U velikim količinama ima klena , grundla žutooke i čiste uklije. Od ostalih riba zna se zaletiti pokoja babuška, patuljasti somić i šarančić divljak kojeg sam i osobno tamo ulovio. Govori se da ima i štuke ali ja je osobno nisam vidio niti ikoga tko ju je ulovio.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.